Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

måndag 17 december 2012

Laglöst Land av Håkan Östlundh

På Gotland sker det mycket mord. Den här gången handlar det om de 20-åriga kusinerna Raffa och Viktor, som efter en tuff uppväxt flyttat tillsammans i ett dragigt gammalt hus. Där har de byggt upp en verksamhet genom att smuggla etniskt amfetamin och sälja på nätet. Pengarna de tjänar går till ett utlandskonto. Drömmen är att fly till ett varmare och soligare liv. Tillsammans med Viktors kärlek Nadja, en kaxig tjej som går sista året på gymnasiet. För att inte bli misstänkta säljer de bara till fastlandet och tar lättare ströjobb så de verkar kunna försörja sig. De har tänkt på allt. Allt flyter på bra tills deras kontakt med esterna hittas mördad. Samtidigt får de besök av den lokala knarkhandlaren som vill ha 100 000 kr och därefter 10 000 kr i månaden. Någon har kommit på dem, är det Mange deras kontakt som tjallat, innan han blev mördad. Tidigare har en man hittats i det kommunala vattentornet. Polisen med Fredrik Broman som ledare får nu två brott att utreda. Jag misstänker är brotten hör ihop, frågan är bara hur? Det blir en kamp på liv och död för kusinerna, plötsligt blir pengarna inte det viktigaste.
Håkan Östlundh har gestalta personerna riktigt bra, det känns nästan som jag vill att kusinerna ska klara sig, fast de smugglar knark. Bättre än själva mordhistorian. Han känner också till Gotland även i novemberrusk. Det är ingen pusseldeckare utan man får följa händelserna ur kusinernas perspektiv och även från polisens arbete, men de ligger alltid steget efter. 3/5 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar