Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

onsdag 19 juni 2013

Sandmannen av Lars Kepler

Den fjärde boken i serien med Jonna Linna. Det är en spänningsroman från första sidan. Ett godståg på väg i vinternatten, plötsligt står en människa framför. Det visar sig att mannen på spåret är Mikael Kohler-Frost. Han och hans syster Felicia försvann som barn och blev dödförklarade efter sju år. Det var Jonna Linna som upptäckte och grep seriemördaren Jurek Walter. Han döms till sluten rättpsykiatrisk vård med total isolering. Var har Mikael varit under alla dessa år? Han är undernärd och har legionärs sjukan. Han kallar mannen för Sandmannen men vet inte hur han ser ut eller var han har hållits fången. Men Felicia var med honom och lever så nu blir det brådskande att hitta henne. Att förhöra Jurek är ingen ide han kommer inte att säga något och han måste ha en medhjälpare. Jurek sitter ensam på en isolering för tre personer, så de kommer överens att få in en agent för att försöka få kontakt. Men då som fånge, för att det inte ska bli för uppenbart kommer det en tredje också. Valet faller på Saga Bauer, späd men atletisk och specialutbildad i avancerad förhörsteknik. Men inne på isoleringen med två mördare kan ingen hjälpa henne hon är helt utlämnad. Dessutom är läkaren vikarie och ny på anstalten. Det handlar om en mycket intelligent mördare som helt saknar känslor.
Saga är en blandning av Bauers prinsessa och Lisbet Salander och Jurek påminner om Hannibal Lecter, kuslig. Det känns lite osannolikt att en agent sätts in på rättpsykiatrisk isolering utan skyddsnät med två farliga seriemördare. Men boken är en spännande bladvändare. 4+/5 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar