Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

onsdag 1 januari 2014

Marcoeffekten av Jussi Adler- Olsen

Den femtonåriga Marco lever i en klan som styrs av hans farbror Zola. Alla barnen i klanen skjutsas in till centrala Köpenhamn där de arbetar som ficktjuvar och med tiggeri. De äldre gör inbrott och vad som ger pengar. När Marco får höra att farbrorden ämnar lemlästa honom gör han det omöjliga att fly och försöker komma ur klanens grepp. Under flykten upptäcker han att klanen mördat en man, som Zola gör allt för att hindra att Marco berättar om. Men Marco är utlämnad vart ska han vända sig, han lever i Danmark illegalt. Så han kan inte gå till polisen och han vill inte skvallra på sin far. Det han vill är att leva ett normalt liv, gå i skola och sluta med brottslighet.
Samtidigt får avdelning Q vid polisen med Carl Mörk, hans assistenter Rose och Assad tips om bedrägeri i ett biståndsprojekt i Afrika. Ju mer de tre nystar desto högre upp kommer de. En bank är inblandad och det går ända upp till statsmakterna. När Marco börjar ge Carl Mörk ledtrådar visar det sig att allt hänger ihop. Samtidigt är alla ute efter att få tag på Marco. Den råa och fyndiga dialogen som finns i polisteamet och Assads alla ordspråk med kameler som jämförelser ger boken lite humor. Karaktärerna är bra beskrivna och Adler-Olsen synliggör det växande problemet med de organiserade tiggarna. 4/5 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar