Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

onsdag 23 juni 2021

Den konseverade änkan av Héléne Gullberg

 Sara vaknar efter sin bröllopnatt med sin dubbelt så gamle man Georg Haupt.

Den kände möbelsnickaren. Året var 1779 i Stockholm. 

Föga anande hon att fem år senare skulle vara änka. Med sju barn och hans möbelverkstad. Där var två gesäller och tre lärlingar. Som hon nu hade ansvar för. 

Också tjänstefolket som arbetade inne i huset. 

Sara utsätts för påtryckningar om att gifta sig med gesällen som arbetat längst och själv bli konserverad. Så den gesällen skulle göra ett mästareprov oçh driva verkstaden. En man som Sara har väldigt svårt för. Sara vill driva verkstaden själv. Men gesällen skyr inga medel för att ta över verkstaden.  Hon har också det mäktiga skrået mot sig. 

Inne har Sara också problem med svägerskan Maria som är där för att ta hand om barnen. Hon är hårdhänt och sträng mot barnen. Alldeles för mycket tycker Sara. 

Skall Sara kunna stå emot?  Hon är myndig som änka men kvinnor hade det inte så lätt på den tiden. 

Jag ger den 4 / 5 poäng 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar