Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

söndag 24 februari 2013

En bluffpilots bekännelse av Thomas Salme & Stefan Lövgren

För två år sedan greps Thomas Salme på Schiphol Amsterdam när han skulle flyga till Ankara. Då hade han arbeta som pilot i 13 år utan giltig flygcertifikat. Första delen av biografin är nedskrivet efter interjuver med Thomas. Där berättar han om sin fattiga uppväxt i Jordbro. Hans mamma var med i Jehovas vittne och en far som inte brydde sig så mycket. Hur han var kompis med alla invandrare som bodde där. Om sitt stora flygintresse och även om sitt intresse för musik. Hur han tog sitt flygcertifikat för små flygplan och att han inte hade pengar till att fortsätta sin utbildning, utan förfalskade licensen. Hur han till slut fick arbete i Italien på Air One.  Thomas berättar om vilken kvinnokarl han var. Han gifte sig i Italien och fick två barn. Han såg sig lite som TinTin som reste runt i världen och gjorde lite som han ville.
Andra delen skriver Stefan Lövgren om hur han ifrågasatte hur någon kan undkomma att inte fastna i någon kontroll, under så många år. Han börja efterforska vad som är sant och vad är falskt i Thomas berättelse. Första delen är som någon tonårspojke berättar om sina drömmar. Men andra delen är mer intressant, hur Stefan försöker få fram fakta. Den får 3/5 poäng. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar