Boken handlar om tidigt 80-tal om att vara annorlunda, att upptäcka sin sexualitet och att våga komma någon nära att få älska och bli älskad tillbaka.
Rasmus uppvuxen i Koppum i Värmland ett ensambarn till äldre föräldrar. Han har alltid känt sig annorlunda och blivit mobbad av sina skolkamrater. Han åker till Stockholm för att studera, men mest för att slippa sina plågoandar och få känna sig fri. Ung och vacker uppsöker han platser han hört talas om, för att lära sig hur han kan få kontakt med andra homosexuella. Det börjar redan på Centralstationen i den stora hallen finns en cirkelrund öppning med staket runt om, där man kan stå och hänga och titta ner. Den s.k. bögringen. Men hur vet han om någon är bög? Han måste bara dit och titta innan han fortsätter till mostern där han ska bo.
Benjamin och hans familj är Jehovas vittne. Han är ute och knackar dörr för att sprida läran och känner sig helt säker i sin tro. Tills han ringer på hos Paul en varm, bitchig bög som är fullt upptagen att pynta till jul i oktober. Där blir han inbjuden till julafton, han som inte ens firar jul. Det sista Paul säger när Benjamin går, du vet väl om att du är homosexuell. På julafton träffas Rasmus och Benjamin hemma hos Paul och inget blir som förr. Samtidigt kommer larmrapporter från USA om att många homosexuella insjuknar i svåra lunginflamationer, får en cancerform Kaposis sarkom och dör. Men det är ju i USA här i Sverige fortsätter det som vanligt. En del vänner råkar ut för sjukdomar och blir avmagrade, men ingen vet hur det smittar. Söker de vård måste alltid personalen använda handskar och vid inläggning blir det isoleringssal. Där de ligger och tynar bort.
Den först boken av en trilogi Kärleken, Sjukdomen och Döden. 4/5 poäng.
Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg
I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar