Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

måndag 25 juni 2012

Mitt i Afrika av Ann Olivecrona & Petter Karlsson

Tack vare sagoboken Burres Busses äventyr i Afrika föddes Ann Olivecronas intresse för vilda djur. Där stod om elefanter, flodhästar, zebror och apor. Ja alla de vilda djuren. Hon tog studenten i Ljusdal och vann 10 000 kr för en uppsats. För dem reste Ann till Afrika och blev kvar där. 1973 arbetade hon i Uganda som fångstman. De fångade vilda djur till olika safariparker. Idi Amin ledde landet och skapade nya lagar varje vecka. Krokodilerna orkade inte äta alla människor som då avrättades, utan det låg likdelar kvar. Till slut tvingades hon fly till Sudan. Dit  nådde inga mattransporter fram och efter 13 veckors svält vägde Ann bara 34 kilo. 1975 kommer hon in på zoologi utbildning i Nairobi. Som färdig zoolog jobbar hon som safariguide i Kenya. Börjar senare jobba med att anskaffa djur till olika filmer och naturprogram. Träffade där många kända människor.
Främst är hon känd för att rädda de utrotningshotande schimpanserna. Hotad av tjuvjägare, djursmugglare och korrupta politiker. Hennes andra uppgift är att väcka debatt om hur regnskogen skövlas. Vi måste sluta köpa tropiska ädelträd och varor som innerhåller palmolja säger Ann. Alla har ett egenvärde. Allting hör ihop. Alla individer och varelser har lika stor rätt att existera.
En kvinnas kamp för de vilda djuren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar