Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 3 juli 2012

Änkans Bok av Joyce Carol Oates

Boken är en självbiografisk sorgeskildring. Raymond Smith hennes make, plötsliga bortgång efter ett långt äktenskap. Den svåra kaotiska tiden som följer för den nyblivna änkan. Om förvirringen och förnekelsen, om alla mardrömslika bestyr som måste göras. Men också om vännerna som kommer till undsättning. Alla nattliga e-mail som sänds när sömnen sviker. Det går runt lite i cirklar. Hon sjunker ner i soffan och förmår inte göra något. Inte öppna breven som kommer, inte svara i telefon eller gå in i arbetsrummet och så vidare. Detta återkommer gång på gång, vilket gör att boken blir långdragen. Långa avsnitt domineras om möjligheten att själv göra slut på sitt liv, som alternativ om hon inte orkar.
Jag känner inte att boken gör anspråk på ett allmängiltig värde, utan mer som en förklaring till vad som hände. Kanske för hennes vänner.
Det är svårt med sorg, att uppleva, skriva och läsa om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar