Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 17 juli 2012

Mercurium av Ann Rosman

Två mordhistorier, två århundraden. 1802 är historien om Metta Fock den enda kvinnliga fången som satt på Carlstens fästning. Hon var inte dömd och nekade hela tiden genom alla olika rättegångar, utan hon satt där "på bekännelse". Där skulle Mette sitta tills hon bekände eller gick under. Hon var misstänkt för morden på dels sin make och två av deras barn. Att ha förgiftat dem. Utan kontakt med omvärlden, hon får varken papper eller penna att överklaga. Mette börjar i sin förtvivlan brodera ett meddelande till sina två levande barn och en nådeansökan.

2011 en maskeradfest på fästningen där två människor mister livet. Far och son av adliga släkten Ekeblad. En familj där det pågår en rejäl konflikt. 95 inbjudna gäster och personal har varit inom stängda och bevakade dörrar under hela festen. Kriminalinspektör Karin Adler och hennes kolleger kallas till platsen. Nu tiden får inte så stor plats i boken.
Har viss bäring med romanens historiska del. Men själv tycker jag det är intressant att läsa om Mette Fock historiskt sett. Hur män med makt kunde styra till och med över lagen. Klart läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar