Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

måndag 9 juli 2012

Niceville av Kathryn Stockett

Bokens kärna är den segregation som fanns mellan vita och färgade i staden Jackson i Mississippi i början av 1960-talet. Boken växlar mellan att följa Skeeters, en ung vit överklasskvinna med journalistiska ambitioner och känsla för orättvisor, Aibileens, hembiträde som förlorat sin son och med förmåga att hela genom skrivna böner och Minnys, uppkäftigt hembiträde med tuff familjesituation, liv.

Skeeter kommer hem efter universitetsstudier inom journalistik och reagerar på väninnan Hillys utspel om skilda toaletter för färgade hembiträden i de vita familjernas hem. Genom sitt arbete på lokaltidningen, får hon närmare kontakt med hembiträdena Aibileen och Minny, och de bestämmer sig för att skriva en bok om tolv hembiträden i vita familjers hem.

Att skriva boken visar sig vara ett farligt arbete som får ödesdigra konsekvenser för de inblandade. En läsvärd bok som väcker känslor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar