Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

fredag 8 mars 2013

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen

För 40 år sedan skickades missanpassade flickor till ett kvinnohem på ön Sprogö. Dit kom Nete Hermansen. Efter att levt där i ett liv av hårt arbete, förnedring och tvång lyckades hon komma därifrån och börja ett nytt liv. Men det förflutna kom ikapp henne en dag.
I källaren på polishuset i Köpenhamn sitter Carl Mörck med sina assistenter Rose och Assad den så kallade avdelning Q. De arbetar med Cold Case fall. De upptäcker att år 1987 försvann ovanligt många fall som aldrig blev uppklarade. Pådriven av sina assistenter börjar motvilligt Carl Mörck arbeta med de gamla fallen, som visar sig ha kopplingar till Nete Hermansen. Det går snart upp för dem att fallen hänger ihop med något större. En grupp som kallar sig Rene Linier arbetar för att behålla det rena blodet. I dagens samhälle finns många oönskade individer av lägre stående människor. Det finns alldeles för många främmande element som skaffar sig för många barn. Även mindre intelligenta danskar som inte kan försörja sig utan lever på bidrag. Curt Wad leder de Rene Linier och är en fertilitetsläkare som hjälper vissa och framkallar abort och sterilisera  andra. Det finns flera läkare i kampen som gör detsamma. En dyster historia som dock lättas upp av de två assistenterna som Rose, med minst dubbla identiteter och Assad i sin städskrubb som serverar sitt hemska te och avbryter allt för sina dagliga böner, han avslöjar inte heller var han bor men har många kontakter. De har många hemligheter och Roses börjar komma fram i den här boken. Samtidigt har Carl problem med förra hustrun som vill skiljas och bli ut köpt från huset. Sin farbrors död 1978 där hans kusin Ronny går omkring och säger att det inte var någon olycka utan att de var inblandade. Karaktärena är mycket bra beskriven, samtidigt som det är en spännande bok med ett oväntat slut.
 4/5 poäng av mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar