Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

söndag 3 mars 2013

Tiden där emellan av Maria Due`nas

En historisk berättelse från spanska inbördeskriget och andra världskriget, sett ur ett något annorlunda perspektiv. Delvis baserad på Rosalinda Fox memoarer. Hon var älskarinna till Juan Luis Beigbeder spansk generalkommisarier i Marocko, senare Frankos utrikesminister.
Sira började som alltiallo på syateljen där hennes mor arbetade vid 12 års ålder. Senare träffar hon Ramiors som hon blir blixtförälskad i och de flyr till Marocko. Men först får Sira träffa sin okända far som ger henne smycken och en stor summa pengar. De lever ett lyxliv i Marocko tills Ramiors tröttnar och överger henne. Han tar med sig hennes pengar och smycken, samt lämnar en stor skuld till hotellet. Till Madrid kan hon inte återvända där rasar inbördeskriget. Med vänners hjälp öppnar hon en syatelje. Det bor en koloni av förnäma utlänningar där som vill ha festkläder. Sira lyckas med hårt arbete och börjar försöka få över sin mor från Madrid. Nu har andra världskriget brutit ut och Sira blir rekryterad av brittiska under rättelsetjänsten och återvänder till Madrid. Där startar hon ett modehus under täckmantel. I ateljén får hon höra mycket skvaller om fester, platser och vilka som var där. Det smugglar hon ut som morsekod på olika sömnadsmönster. Sira möter kärleken igen men vågar hon lita på honom. Sira är en stark lite " Sharlett O`Hara"-typ, listig och spännande. Övriga karaktärer är väl beskrivena och miljöerna så man nästan kan känna sig där. Romantik och dramatik. 4+/5 av mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar