Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

måndag 6 maj 2013

Stål av Silva Avallone

De två vännerna Anna och Francesca 13 år bor i den italienska kuststaden Piombino. Där kretsar livet runt stålverket. Det är sommarlov och flickorna är på den smutsiga stranden, där pojkar söker kontakt och gubbar tittar på de två flickorna. Den ena mörk och den andra blond. De drömmer om att komma därifrån. Anna vill läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca som redan är en skönhet vill bli modell eller jobba på tv. De bor i ett nerslitet hyreshus. Francesca med en våldsam far som vakar över henne. Han arbetar skift på stålverket Lucchini, annars sitter han och lagar hushållsapparater. Mamma Rosa är en hunsad hemmafru som klär sig som en gammal kvinna utan några vänner.
Annas far är småkrimminell med stora planer och försvinner hemifrån långa tider. Sandra, Annas mor är en radikal kvinna och brodern Alessio som också arbetar på stålverket. Det är ett tungt liv där droger och sex blir ett sätt att stå ut. Där  växer flickorna upp. Karlar har alla rättigheter och kvinnorna vill gå vidare och bryta upp, men vågar inte. Stål är en skildring av Italiens baksida en nersliten stålstad och om flickornas vänskap och förhoppningar. Att vilja men inte kunna.3/5 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar