Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

fredag 23 augusti 2013

Och bergen svarade av Khaled Hosseini

I den fattiga byn Shadbagh, Afghanistan bor Saboor med sin familj. När Pari föds får storebror Abdullah ta hand om henne när modern dör. Fast han själv är ett barn. Pappan gifter om sig och den fattiga familjen växer. Pawana som den nya frun heter har en bror i Kabul. Nabi arbetar där hos ett barnlöst par. Genom hans förmedling säljer fadern Pari 4 år till paret. Syskonen som är mycket fästa vid varandra skils åt. Vi får följa Pawanas öde med sin vackra syster. Nila som Paris nya moder heter skiljer sig från mr Wahdaris och tar Pari med till Frankrike. Fadern får en stroke och lever i huset med tjänaren Nabi. När mr Wahdatis dör ärver Nabis huset. Det överlåter han till mr Markos som är en grek och är där för att plastikoperera barn i krigets Afghanistan. Till honom skriver Nabi om sitt liv och ber mr Markos ta kontakt med Pari och ge henne ett testament. Sen berättar även mr Markos om sitt liv och vad som fört honom till Afghanistan. Den enda som man inte får följa är Abdullah, hur det går för honom efter att Paris som han tagit hand om sedan födelsen säljs. Det är bara i början och slutet som syskonen möts. Boken är skriven så att den berör men det är lite för många olika öden. En vackert skriven sällsam historia. 3/5 poäng.

1 kommentar:

  1. Nyligen läste jag boken How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all. Den är verkligen underbart fantastisk! Den bevisar vetenskapligt att det finns hopp om att sluta vara dum och förstöra Jorden trots allt, och tipsar även om hur det ska gå till! Det är en bok som alla borde läsa tycker jag. Den kostar bara 149 kronor och beställningssidan är http://litenupplaga.se/1198

    SvaraRadera