Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 15 december 2015

Svenska Gummistövlar av Henning Mankell

Fredrik Welin en pensionerad läkare vaknar av att det brinner, han hinner precis ta sig ut. Det enda han får med sig är en regnkappa och ett par svenska gummistövlar tyvärr två vänsterstövlar.
Han bor ensam på en skärgårdsö, som tur är har Fredrik en gammal husvagn stående dit han får ta sin tillflykt. Polisen tror att han själv har tänt på eftersom det börjat brinna på flera platser samtidigt. Men snart brinner andra hus på olika öar..
Fredrik kontaktar sin märkliga dotter, som kommer. De har en trasslig relation.
Där finns andra människors öden, en journalist som Fredrik hoppas på närmare bekantskap med. Annars grubblar han mycket över döden han är trots allt 70 år Alla andra tycks vara yngre än han själv.
Människor dör också i hans omgivning det är inte bara hus som brinner ner.
Som de flesta böcker idag skulle den inte ha förlorat på att vara lite kortare. T.ex. när han går på gatorna i Paris där han är för att hjälpa sin dotter. Hon har åkt fast som ficktjuv och behöver hjälp.
Det är de vardagliga rutinerna och tillbakablickar som gör att livet trots allt går vidare för Fredrik.
Boken får 3 / 5 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar