Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 1 november 2016

Hennes nya namn av Elena Ferrantes

Den andra delen av Neapelsviten om Elena och Lila som nu är i ungdomsåren.
 Lila är gift endast 16 år gammal med Stefano som äger chakturiebutiken och är omtänksam och har pengar. Men redan på bröllopsnatten misshandlar han henne.
Lila handlar och unnar sig saker. Till släktingarna stora förväntan blir hon dock inte gravid.
Lila med sin intelligens är ett hot mot den manliga kultur hon lever i.
Elena fortsätter att studera hon börjar vid universitetet i Pisa.  Där lever hon i en helt annorlunda värld.
Men hon känner sig osäker trots höga betyg tänker hon på allt hon säger. Elena tycker att de andra eleverna har en medfödd säkerhet som hon saknar.
På sommarlovet är Elena hemma i sitt gamla kvarter, där arbetar hon i en bokhandel för att få pengar till nästa termin. Lila har fått ordination om sol och havsbad för att bli starkare, så hon blir gravid.
Lila erbjuder Elena att följa med till Istria mot betalning så hon inte behöver arbeta. Där träffar de Elenas förälskelse sedan barndomen.
Konkurrensen dem  emellan fortsätter Elena tycker att Lila är kreativ och får allt att hända, ordna och vågar allt. Lila däremot avundas Elena som får studera och vet så mycket mer.
Boken får 4/5 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar