Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

söndag 15 oktober 2017

Någonstans brister himmelen av Erika Olofsson Liljedahl

På 1920 -talet bor Elis med sin familj på en ö i Bohuslän. Familjen lever ett hårt liv på fiske.
Men en dag har storasyster Signe försvunnit, hon har brådskande givit sig av utan att säga adjö. Elis får veta att  hon har rest till Höganäs i Skåne.
Elis mor blir sjuk och dog och hans far är drucken.  Då bestämmer han sig för att åka och hämta hem Signe. Han tar sin mors sparade slantar och går för att köpa tågbiljett. Men pengarna räcker inte så han måste fortsätta resten till fots.
Signe vill inte bli hemhämtad. Hon har fått vänner och vill gärna börja jobba på syfabriken. Dessutom hade hon grälat med sin far innan hon reste.
Elis tar detta som ett svek mot familjen, han vill att det ska vara som tidigare. Han har svårt med att det ska bli en förändring, förutom att han bär på sorgen efter sin mor.
Någonstans brister himmelen handlar om en trettonårigs pojke uppväxtid, där han lever i ett nära förhållanden med sin familj. Det är också om ett samhälle i förändring.
Vackra miljöbeskrivningar och bra beskrivena karaktärer.
Den får 4 / 5 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar