Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 15 maj 2018

Victoria av Daisy Goodwin

År 1837 strax efter sin 18 årsdag blir Viktoria drottning av England.
Hon har tidigare levt ett skyddat liv. Bara fått vara i sina rum och mamman har sovit i  hennes sovrum. Hon har inte  fått någon utbildning i hur det kommer att vara att bli drottning.
Nu börjar genast intrigerna om att hon ska gifta sig med deras söner, andra att få en förmyndar  regering. Där Viktoria bara är en marionett.
Men Viktoria är en drottning som äntligen har blivit fri. Hon tänker inte gifta sig med någon trist prins eller låta sig styras av sin mor och den lömska sir Conroy.
Hennes förebild är drottning Elisabeth 1.
Det första hon gör är att skaffa sig ett eget rum där hon sover själv.
Viktoria vill regera själv med hjälp av sin premiärminister lord Melbourne. Han är den enda som tror på henne och han  får henne att skratta.
Lord Melbourne är 40 år äldre än Victoria och vissa säger att hans inflytande över drottningen är osunt.
Men naturligtvis kommer Victoria på andra tankar när det gäller att skaffa sig en make.
Daisy Goodwin har använt sig av Victorias dagböcker och sin känsla för historia och romantik.  Hon får den unga drottningen att leva.
Jag ger den 4 / 5 poäng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar