Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

torsdag 24 maj 2012

Landsförrädaren av Anders Jalli

En spänningsroman om vem som har makten i Sverige.
Anton Modin den förre dykaren och stridspiloten, får tillstånd att under en natt, läsa dokument i Säkerhetspolisens hemliga arkiv. Han upptäcker en mapp över mordet på statsminister Paul Olofsson. Men han hinner inte mer än börja läsa i akten, förrän han körs ut ur arkivet. Han hade även tänkt läsa om Estonia, där hans familj omkom. Samma natt dör Säpochefen Klas Berg i en hjärtattack. Han har tillsammans med föregående säpochefer, gett tillståndet. Anton förstår att han sett något, som inte var ämnat för hans ögon. Strax därpå blir han utsatt för ett mordförsök. Anton förstår att han är något stort på spåren. I jakten på sanningen får han hjälp av sina vänner Bill Bergman, John Axman och Julia Steerback en tjej med ett förflutet från FRA och NSA den amerikanska motsvarigheten. Tråden löper till hemliga organisationer som Arla Gryning, Barbrogrubben med flera. Mycket militära organisationer,  för den som inte är insatt. Alla omdiskuterade händelser finns med Estonias förlisning, Wennerströmsaffären, Palmemordet, DC3:an som blev nerskjutet och ubåtsjakter. Många sidor åt långrandiga dialoger, om olika statshemligheter. Säpos och FRAs samarbete med olika utländska myndigheter. Det blir lite action på slutet. Det är en blandning av fakta och fiction.
Jag börja undra om Sverige styrs av en massa hemliga underrättelseorganisationer, med en makt utom demokratisk kontroll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar