Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

fredag 12 februari 2016

Mannen som läste högt på 6.27-tåget av Jean-Paul Didierlaurent

Guylain Vignolles är 36 år han har hela sitt liv gjort allt för att inte märkas, på grund av sitt namn. En olycklig ordlek som hans namn inbjöd till, blev Fula Pajas.
Guylain sammanbor med sin guldfisk och har ett arbete som han inte trivs med.
Han markulera böcker i den stora papperskrossen, på återvinningsstationen.
Guylains ljuspunkt i livet är att läsa högt på morgonens tågresa för sina medpassagerare. Han räddar alltid ett par sidor från den stora papperskrossen att läsa, kanske inte ur samma bok men det uppskattas ändå.
Varje torsdag ringer Guylain sin stolta mor som tror att han är i bokbranschen.
Men en dag förvandlas Guylains trista liv, han hittar ett USB-minne med dagboksanteckningar från en Julie. Han kan inte sluta läsa och blir förälskad. Men hur skall han finna henne.
Det enda han får veta är att hon heter Julie, jobbar som toalettvakt på ett stort shoppingcenter.
På toaletten finns 14747 vita kakelplattor som hon räknar varje vårstädning och att det är någonstans i Paris.
Mannen som läser högt på 6.27- tåget är en fabel om vårt behov att läsa, om kärlek till litteraturen i vår ekonomiska styrda och hårt rationaliserade värd.
.
Den får 3 / 5 poäng av mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar