Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 12 april 2016

Hjärtat i vår vänskap av Anna Gavalda

Billie och Franck växer upp i en småstadhåla på landsbygden långt från Paris.
Billie är en sjaskig, fattig flicka som bor i en husvagn med sin styvmor. Franck en känslig homosexuell pojke med en oförstående far.
Vid 15 års ålder ska de spela en pjäs tillsammans och Franck är väldigt snäll mot henne, kanske den första som är det. De blir vänner enstöringen och flickan som vill bli upptagen i gemenskapen.
Det är Billie som berättar, hon och Franck har hamnat i en klippskeva efter att gått på en vandringsled. Själv har hon i raseri lämnat gruppen efter att slagit en av deltagarna med sin vandringsstav. När Franck kommer efter henne blir hon så glad att hon slängde sig runt halsen på honom, varav båda tappade balansen. Där ligger de skadade,  Franck till synes medvetslös. Billie ligger och tänker att imorgon ska jag skaffa hjälp och rädda dig vad som än behövs..
Under natten ligger hon och reflektera över hur deras liv blivit. Det är en brokig, smal och snårig väg tills där de är nu, i 20års åldern. Franck har stöttat henne och hon hjälpt honom mer handfast.
Roman är skriven med många slanguttryck, tänkt hur en fattig flicka från slummen talar.
Den får 3/4 poäng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar