Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 26 april 2016

Vredens dag av Magnus Alkarp

Den 7 augusti 1973 blir Simon Krezensky kidnappad i Stockholm.  Han blir indragen i en bil på öppen gata och med en huva över huvudet förs han till en stuga. Där hålls han han fången och blir förhörd. Men Simon förstår inte vad förhöret syftar till, utan för varje fråga svarar han med en motfråga. Snart vet jag inte vem som förhör vem.
Det visar sig att det är en terroristcell som är ute efter att fånga nazityskar som lever under annan identitet i Sverige. Nazister som Sverige inte har överlämnat för att skipa rättvisa för krigets offer.
Det rör sig om två olika tidsplan,  Sverige på 70-talet och Polen i slutet av kriget -44.
I Sverige får vi följa Simons fångenskap och hur han till slut splittrar gruppen som håller honom som gisslan. Är Simon verkligen den han utger sig för att vara ?
I Polen möter vi Alexander Brodsky en tolk som arbetade för Röda armén. Men efter en tid som krigsfånge,  tvingades han arbeta för ett tyskt förband på deras skoningslösa jakt på partisaner. Alexander lyckades slutligen fly, men vad hände honom sedan ?
Den handlar också om en kärlekshistoria som aldrig blev avslutad.
Boken får 3/5 poäng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar