Magdalena och Nils växer upp på en sörmlänsk gård. Nu som föräldralösa.
Med hjälp av en släkting kan Magdalena fortsätta studera och Nils köper livsmedelsbutik i Stockholm.
Det är tiden före andra världskriget. Det är fortfarande förbjudet att använda preventivmedel. Ogifta kvinnor måste lämna bort sitt barn. Hon får sin bror Nils som skapat sig en förmögenhet, att öppna ett hem där barnen till de anställda kan lämnas under arbetsdagen.
Magdalena känner sig kvävd av den akademiska världen och vill skriva om orättvisorna mellan de fattiga och rika, hon som har gjort en klassresa och känner till förhållandena.
Finska vinterkriget håller på och Magdalena skriver om de finska barnen som kommer till Sverige med en lapp om halsen. Tre barn försvinner och i sökandet träffar Magdalena på Carl- Magnus.
I Tyskland breder nazismen ut sig. Danmark och Norge ockuperas. Sverige blir omringat och vågar inte trotsar Tyskland när det gäller censur i pressen och att släppa igenom tyska soldater längs järnvägen.
Genom hela boken får vi följa vargarna.
Boken handlar om att våga säga nej till en omänsklig order. Stå upp för för de svaga. Hur mörkt det än ser ut finns ett ljus som heter kärleken.
Boken får 4/5 poäng
Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg
I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar