Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

torsdag 15 mars 2018

Ditt liv och mitt av Majgull Axelsson

Märit åker tillbaka från att ha varit och hälsat på sin dotter i Indien. Hon ska fira sin 70 - årsdag tillsammans med sin tvillingbror i sitt barndomshem i Norrköping.
Utan att riktigt förstå det stiger hon av tåget i Lund.  Det var här hon påbörjade sina studier till läkare.
Märit har en röst inom sig som härleder hennes känslor. Hon säger att det är hennes döda enäggstvilling, som styr henne.
Här i Lund ligger hennes bror begravd och hon vill besöka graven. Det som hon finner är bara en massgrav. Där begravdes de från anstalten Vipeholm de sinnesslöa. Som de använde för olika typer av forskning.
Här ligger också brodern Tok-Lars.
När Märit åter är på väg till sitt barndomshem är hon också på väg tillbaka till sin barn och ungdomstid. Den som hon gjort allt för att komma bort från.
Jonas hennes tvillingbror som fått en stroke,  har hon inget medlidande med. Efter allt han utsatte henne för under uppväxten.
Där finns också skammen efter att hennes mor gått bort och hennes bror sattes på anstalten.
Lars som  var konstnärlig men också bråkig och besvärlig, låg i tvångströja och fastbunden. Familjens vägran att tala om vad som de gjorde mot brodern, den tokiga.
En smärtsam berättelse om en systers sökande efter sanningen, och en upprättelse för dem som inte räknades. Som fråntogs sina mänskliga rättigheter.
Jag ger den 4/5 poäng


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar