Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

tisdag 30 december 2014

i minnets arkiv av Maria Dueans

Blanca Perera gift sedan 20 år är universitetslärare och språkforskare i Madrid, när hon plötsligt blir övergiven av sin man. När Blanca dessutom får veta att han väntar barn  orkar hon inte stanna i Madrid, utan lämnar sina två utflugna söner och sitt arbete.
Utan närmare eftertanke söker hon ett univeritetsprojekt i Kalifornien. Där Blancas uppgift är att forska om det kvarlämnade arkivet efter professor Andrès Fontana. Om hur Andrés växte upp under inbördeskriget och Francos diktatur Hur han flydde till Amerika.
De första veckorna var värst att bringa ordning i Andrès Fontana kaotiska arkiv. Ju längre hon kommer i materialet desto mer fundersam blir Blanca varför lämnade han sin forskning av spansk 1900- talslitteratur för att istället övergå till de spanska missionsstationerna i Kalifornien.
En av Fontanas studenter Daniel Carter reser till Aragonien för att följa i Ramõn J. Senders  spår som han tänker forska om, det är inte enkelt eftersom Senders är bannlyst där. Daniel träffar också Aurora som han efter en del svårigheter gifter sig med. Aurora följer med Daniel till Kalifornien.
En skogsdungen som värnars av miljöaktivister ska bebyggas. Där skall byggas en galleria men  ett dokument saknas över ägaren kanske kan Blanca finna det.
Blanca knyter ihop berättelserna i slutet av boken.
Dueañs berättelser växlar mellan Blanca och Fontanas
Minnets arkiv handla om tidens gång och att försonas med livet.  
3/5 poäng av mig.
                                                   .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar