Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

onsdag 12 augusti 2015

Röd kärlek av Maxim Leo

En familjenjehistoria från Östtyskland.
Omkring familjen handlar det om händelser som var allmängiltiga.
 Maxim växer upp i Östtyskland med sina  föräldrar Anne och Wolf. Föräldrarna grälade mycket om staten, samhället och om saken som det kallades. Saker som Maxim först senare förstod.
Maxim började söka efter vad som egentligen hände i sitt förflutna. Hur östtysken blev västtysk när muren fallit.
Hur det var att växa upp i DDR på andra sidan muren. Där alla var rädda för regimen. Att mamma Anne dras till DDR medan Wolf är en bohemisk konstnär som inte tar ställning utan flyter bara med.
Men Maxim levde ett harmoniskt liv, ett i skolan och ett annat i hemmet.
 Boken handlar mycket om farfar och morfar  om deras upplevelse under andra världskriget om deras kamp mot de tyska soldaterna. Hur farfar Gerhard  gick med i franska motståndsrörelsen. Morfar Werner som lever gott under den kommunistiska regimen med goda kontakter men som senare vände sig till den socialistiska regimen.
En familjehistoria om tre generationer som levde i Östtyskland under 1900-talet.
Jag ger boken 3 / 5 poäng


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar