Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

lördag 12 september 2015

Lila av Marilynne Robinson

En flicka 4år sitter på verandan till ett slitet hus, utslängd mitt i natten. Det är 1920 talet i mellanvästern. Då kommer Doll en hemlös kvinna och sveper sin sjal om den olyckliga flickan. Doll döper flickan till Lila för hon har inte haft något namn. Tillsammans driver de runt på vägarna och tar arbete för dagen. Ibland tillsammans med andra vinddrivande. En termin får Lila lära sig läsa och räkna.
Många år senare kommer Lila till samhället Gilead där hon hittar en övergiven stuga. Där  bestämmer hon sig för att stanna och arbeta ihop pengar så hon kan resa vidare.
Vid ett häftigt regn tar Lila skydd i kyrkan där hon träffar pastor John Ames. En äldre man som alltid är vänlig och samtalar med henne. Men det är många ord som Lila inte förstår så hon lånar en bibel från kyrkan. Köper ett anteckningsblock och skriver av verserna tio gånger för att öva sig skriva samtidigt som hon lär sig. Men vissa saker förstår hon inte utan frågar pastorn. De har sina teologiska samtal  som pastorn uppskattar.
En dag frågar Lila om de inte ska gifta sig. Där börjar en omtumlande kärlekshistoria.
Boken får 4 / 5 poäng av mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar