Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

onsdag 1 oktober 2014

Stoner av John Willians

William Stoner är född på en liten gård i Missouri. Hans far skickar Stoner till ett universitetet för att studera till agronom där han ska lära sig att bruka jorden bättre. Vid ett tillval i kursen väljer han litteratur. Han blir förälskad som en lärare säger. Han hoppar av agronomutbildningen och börjar med litteraturen i stället. Stoner tar sin examen och börjar arbeta som lärare. Men han gör ingen karriär. Stoner har ingen ärelystnad utan är nöjd med sina böcker.

På en tillställning möter han Edit en gästande flicka och blir betagen. Efter en tids uppvaktning friar han utan att egentligen känna henne. Äktenskapet blir en katastrof. Han får sova på soffan utom när Edit vill ha ett barn. När dottern Grace är född bryr Ester sig inte om flickan men Stoner är förtrollad. När Edit märker detta så tar hon över Grace och gör om henne. Pappa får hon inte störa han arbetar. Tills hon tröttnar igen. Flickan blir förstörd.

Stoner lever nu för sitt arbete och uppnår expertis i klassisk litteratur. Han blir omtyckt både av studenter och doktorander. Men på universitetet finns det också maktkamp och falskspel.

Sent i livet får Stoner uppleva passionerad kärlek med en studentska. Vi får följa honom tills hans död.

Jag undrar varför gjorde han inte något åt sitt arbete, äktenskap eller hjälper sin flicka. Det utspelar sig visserligen på 1800-talet. Boken är en nyutgåva. 3/5 poäng av mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar