Välkommen till Bokslukarinnan i Kalmars bokblogg

I den här bokbloggen vill jag ge dig en guide till nyutkomna böcker och några av lite äldre datum som jag har läst. Bokrecensionerna spänner över olika genrer; deckare, skönlitteratur, verklighetsskildringar, biografier med mera. Ibland kan det vara bra att inte alltid välja det välkända. Gillar du historiska romaner? Kanske att du skulle ge dig i kast med en biografi. Är Camilla Läckberg favoriten? Kanske du skulle ta in på den lite snävare stigen och välja någon debutant. Välj och vraka bland böckerna jag har läst och kommentera gärna.

fredag 1 januari 2016

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Det är Miriams 85 årsdag när hon undslipper sig jag heter inte Miriam. Men hon har varit Miriam en judinna, som är en väluppfostrad kvinna av en god familj i 70 år.
Hon föddes som rom i Munchentrakten och hette Malika. Hon utplånades nästan i nazistiska koncentrationsläger. Vid en förflyttning mellan två läger blev det bråk i tågvagnen och Malikas klänning gick sönder. Det var förenat med dödsstraff vid uppställningen, så snabbt bytte hon sin klänning mot en död flicka som låg på golvet. Det var så Malika blev Miriam.
Den vedervärdiga och hemska tiden i koncentrationslägret, hur nazisterna behandlade romer och judar är obehaglig att läsa om.
Vi får följa Miriams tid i koncentrationslägret, när hon kom till Sverige och nutid.
Boken får 4 / 5 poäng.

2 kommentarer:

  1. Aha, det är det den handlar om, låter som en ruskig men intressant bok. Hade bara hört titeln innan. Gott nytt bok- och läsår!
    Anna

    SvaraRadera
  2. Tack ha ett riktigt bra år du också !

    SvaraRadera